‘Bilimi bir düzeltme değişkeni olarak yerleştirmek ekonomik geriliğe yol açar’

Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı.

Başkan Alberto Fernández bu Pazartesi günü düzenlenen toplantıya katıldı. Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri (SDG) Zirvesi Bu, Birleşmiş Milletler’de gerçekleşiyor ve burada “bilimi bir ayarlama değişkeni olarak yerleştirmenin ekonomik geriliğe yol açtığını” ileri sürüyor.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından 2030 gündeminin iklim hedeflerini gözden geçirmek üzere çağrılan Arjantin Devlet Başkanı, “Değişimin Ajanları: Bilim, teknoloji, inovasyon ve verilerin uygulanması” panelinde konuştu dönüştürücü eylem için”.

Fernández, günler önce Havana’daki G-77 Zirvesi’nde söylediklerini yineledi: “Teknoloji tekellerinin varlığı, tek taraflı zorlayıcı tedbirlerin uygulanması ve teknolojilerin uygun şartlarda transferine ilişkin taahhütlerin gevşekliği teknolojik ilerlemeyi engellemektedir” ülkelerden.

Bilimsel-teknolojik başarıların Kovid-19 krizinin üstesinden gelmek için “gerekli” olduğunu vurguladıktan sonra, bunların “daha fazla eşitlik ve çevresel sürdürülebilirlik ile dönüştürücü bir iyileşme” için de gerekli olduğunu tahmin etti.

“SKA’ların bizden talep ettiği dönüşüm, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler arasındaki teknolojik uçurumların kapatılmasına yönelik sürekli bir çaba olmadan mümkün olmayacak”diye belirtti.

Fotoğraf Başkanlığı
Fotoğraf: Cumhurbaşkanlığı.

Bilimi savunan açık bir jestle devlet başkanı, bunun “siyasi, ekonomik ve kurumsal istikrarsızlıktan en çok zarar gören sektörlerden biri” olduğuna dikkat çekti.

“Uydu geliştirme politikaları ortadan kaldırıldığında, ülke öğrenmeyi unutur ve geriye gider. Bilimi bir ayarlama değişkeni olarak kullanmak, ekonomik geriliğe, yeteneklerin kaçışına ve genel olarak az gelişmişliğe yol açar.”iddia etti.

Kendisi, “Dünyada hem kamu hem de özel sektörün bilime yatırım yapma taahhüdü olmadan gerçek bir kalkınmanın yaşandığı hiçbir deneyim bulunmadığını vurguladı. Hava seyrüseferi veya uzay gibi diğer pek çok teknolojinin yanı sıra en karmaşık teknolojiler teşvik edildi” dedi. Devlet tarafından erken aşamalarda”.

“Arjantin’de ve dünyada insana yakışır istihdamın haklarla oluştuğunu başarmak istiyoruz. Küresel değer zincirlerine entegre olmak istiyoruz. İşçilerin haklarını ve maaşlarını zedeleyen yatırımları konumlandırmak için rekabet etmek istemiyoruz. Çevreye duyarlı olmayan yatırımları konumlandırmak için rekabet etmek istiyoruz” diye konuştu.

Bilim-teknoloji sektörüne yatırımların arttığını ve “2030’a yönelik Ulusal Bilim ve Teknoloji Planı üzerinde, kalkınma ve egemenlik yolunun izlenmesinde bilim ve teknolojinin belirleyici bir faktör olduğu kesin” çalışmalar yapıldığını vurguladı.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir